Vattenplaning kan ske när som helst på året om du har våta vägar

Med vattenplaning inträffar däcket inte att skjuta bort allt vatten mellan vägen och däcket, så att ett vattenskikt byggs upp mellan däcken och vägytan. Detta är mycket farligt eftersom du tappar kontrollen över fordonet. Vattenplaning kan vara en fara under varje säsong eftersom det även i vintermånaderna kan vara slam på vägen som kan leda till vattenplaning. Tillverkarna kommer alltid med nya uppfinningar som kan integreras i slitbanan för att hantera problem som vattenplaning. Under vintern när du har smält snö, dvs slask, kan du ha ett liknande fenomen som kallas slaskplaning, när däcken inte lyckas skjuta bort den våta snön.

De flesta högkvalitativa däck kommer att innehålla någon form av teknik i slitbanan men även med ett bra däck kan du inte eliminera risken helt. Du måste se till att du håller hastigheten på en rimlig nivå. Det är också viktigt att veta vad du ska göra när din bil tappar kontrollen på grund av vattenplaning. Håll dig lugn, vilket förmodligen är lättare sagt än gjort men det är viktigt att inte få panik och smälla på bromsarna. Det bästa du kan göra om du börjar vattenplana är att hålla bilen rak och släppa gaspedalen tills du får tillbaka känslan av vägen och kontrollen över din bil. Försök undvika vattenplaning genom att titta framåt och undvika all stor pöl och minska din hastighet under regniga förhållanden.

När du köper nya sommardäck måste du se till att de är bra under våta förhållanden och har införlivat olika tekniker för att minska risken för vattenplaning. Vissa av de nya teknologierna, som polerade laterala och inre spår som gör att de kan lagra mer vatten mellan däcket och vägen och påskynda flödet från huvudspåren, har minskat risken avsevärt. Detta leder till ökad vattenförskjutning som ytterligare förbättrar vattenplanningsegenskaperna. Ett annat viktigt säkerhetstips för att undvika vattenplaning är att hålla däcken ordentligt uppblåsta och att rotera och byta ut däck vid behov Tillräckligt däcktryck är viktigt eftersom slitdjupet spelar en roll. Däckens slitdjup är också av yttersta vikt, så när däcken börjar bli slitna finns det mindre volym i spåren för att lagra vatten. Detta leder till sämre våtgrepp och högre risk för vattenplaning.

När du köper nya däck, se till att du kontrollerar EU: s däckmärkning för att se om de har ett bra våtgrepp och kontrollera vilken teknik som är integrerad för att ge vattenplanningsskydd. Allväderdäck och vinterdäck drar också nytta av de polerade huvudspåren för att effektivt rensa snö, slav och vatten från däcket för att säkerställa att däcket greppar vägen och därmed skyddar mot både vattenplaning och slaskplaning. Allväderdäcken är tillverkade av gummiblandningar som liknar vinterdäckens gummiblandningar. Den har också snöflingasymbolen som indikerar att de är godkända för vinterbruk.

För mer information om däck som kan hantera vattenplaning under året, besök nokiantyres.se