Dekkdimensjonen vil ha betydning når du velger et vinterdekk

piggdekk

Å kjøpe nye dekk er ikke alltid så enkelt som du kanskje tror. Du har mange faktorer å vurdere når du kjøper nye dekk til bilen din. Hvis vi starter med dekkdimensjonene, kan du finne de anbefalte i bilens brukerhåndbok. Du kan også finne den alfanumeriske koden på sideveggen til de nåværende dekkene. Slik at du vet hvilken størrelse du trenger å kjøpe. Du kan også søke på nettet etter nye dekk for å finne hvilke alternativer som er tilgjengelige.

For en vanlig personbil vil du sannsynligvis ha en dekkstørrelse med følgende dimensjon, 205/55R16 sommerdekk som du vil bytte til 205/55R16 vinterdekk i vintersesongen med mindre du bruker 205/55​​R16 allværdekk. Hvis du har et elektrisk kjøretøy, må du bekrefte at disse dekkene anbefales for bruk på elbiler. Det første tallet vil indikere bredden på dekket og jo høyere tallet desto bredere blir det.

Hvis du har en større bil eller en sportsbil, trenger du kanskje bredere dekk eller sporty som har et lavere forhold mellom høyde og bredde, som 225/50R17 dekk. Disse vil se mer sportslige ut da du veldig lite synlig gummi over felgene og felgene er større. Hvis du vil kjøpe en annen dimensjon av dekk enn anbefalt, er det alltid viktig at du sjekker om det er mulig å bruke det. Du må da også endre felgstørrelsen for å sikre at omkretsen er den samme, slik at speedometer og kilometerteller fortsatt viser riktig avlesning. Det andre tallet indikerer høydeforholdet, så et lavt tall betyr lav høyde og et mer sportslig utseende, og et høyt vil se mer ut som vanlige bildekk. Bokstaven R indikerer at det er et radialdekk og ikke en biasdekk, mens det siste tallet viser dimensjonen på felgen i tommer, mens bredden er i centimeter og høyden er forholdet mellom bredden også i centimeter.

Hvis du har en SUV eller varebil, trenger du enda større dekk, de vil være bredere for å spre lasten til et større område. Bredden har en tendens til å gå fra 205 for vanlige biler til 275 for større SUV-er. Sommerdekk 275/65R18 vil være passende sommerdekk for pick-up lastebiler og noen SUV-er. Det ville være helt feil å kjøpe dette til en vanlig personbil på samme måte som at du ikke ville få 205/55R16 sommerdekk til en lett lastebil eller en SUV. Så sørg for at du vet hvilken dimensjon du trenger, og sørg for at du vet for hvilken sesong du trenger dem til. Sørg også for å sjekke om du har et elektrisk kjøretøy eller en hybrid, for å sikre at dekkene du kjøper anbefales for bruk på dem. Da trenger du alltid å bruke de riktige dekkene for sesongen og aldri kjøre under vinterforhold uten dekk som er godkjent for vinterbruk og har Alpine-symbolet på dekkens sidevegg.

For mer informasjon om forskjellige dekkstørrelser for forskjellige biler, besøk: www.nokiantyres.no