Däckdimensionen spelar roll när du väljer ett vinterdäck

vinterdäck

Att köpa nya däck är inte alltid så enkelt som man tror. Du har många faktorer att tänka på när du köper nya däck till ditt fordon. Om vi ​​börjar med däckdimensionerna kan du hitta de rekommenderade i bilens bruksanvisning. Du kan också hitta den alfanumeriska koden på sidoväggen på dina nuvarande däck. Så att du vet vilken storlek du behöver köpa. Du kan också söka efter nya däck online för att hitta vilka alternativ som finns.

För en vanlig personbil har du förmodligen en däckstorlek med följande dimension, 205/55R16 sommardäck som du kommer att byta till 205/55R16 vinterdäck under vintersäsongen såvida du inte använder 205/55​​R16 allväderdäck. Om du har ett elfordon måste du bekräfta att dessa däck rekommenderas för användning på elbilar. Den första siffran anger däcks bredd och ju högre nummer desto bredare är däcket.

Om du har en större bil eller en sportbil kan du behöva bredare däck eller sportiga som har ett lägre förhållande mellan höjd och bredd, som 225/50R17-däck. Dessa kommer att se sportigare ut eftersom du mycket lite synligt gummi ovanför fälgarna och fälgarna är större. Om du vill köpa en annan dimension av däcket än vad som rekommenderas är det alltid viktigt att du kontrollerar om det är möjligt att använda det. Du måste också ändra fälgstorleken för att säkerställa att omkretsen är densamma, så att hastighetsmätaren och vägmätaren fortfarande visar korrekt avläsning. Den andra siffran indikerar höjdförhållandet, så ett lågt tal betyder låg höjd och ett sportigare utseende och en hög ser mer ut som vanliga bildäck. Bokstaven R indikerar att det är ett radiellt däck och inte ett förspänningsdäck, medan det sista numret visar dimensionen på fälgen i tum, medan bredden är i centimeter och höjden är förhållandet mellan bredden också i centimeter.

Om du har en SUV eller en skåpbil behöver du ännu större däck, de blir bredare för att sprida lasten till ett större område. Bredden tenderar att gå från 205 för vanliga bilar till 275 för större SUV: er. Sommardäck 275/65R18 skulle vara lämpliga sommardäck för pick-up lastbilar och vissa stadsjeepar. Det skulle vara helt fel att köpa detta till en vanlig personbil på samma sätt som att du inte skulle få 205/55R16 sommardäck till en lätt lastbil eller en SUV. Så se till att du vet vilken dimension du behöver och se till att du vet för vilken säsong du behöver dem för. Se till att också kontrollera om du har ett elfordon eller en hybrid, för att säkerställa att däcken du köper rekommenderas för användning på dem. Då behöver du alltid använda rätt däck för säsongen och aldrig köra under vinterförhållanden utan däck som är godkända för vinterbruk och har Alpine-symbolen på däckens sidovägg.

För mer information om olika däckstorlekar för olika fordon, besök: www.nokiantyres.se