Billiga sommardäck bör undvikas om du bryr dig om säkerhet

När du ska köpa nya sommardäck så är det viktigt att du inte automatiskt väljer de billigaste möjliga däcken, eftersom de knappast är det bästa valet. Det är lätt att hitta de billigaste däcken till din bil, men det är klart svårare att hitta det bästa valet, med de bästa egenskaperna som kan ge den bästa prestandan. Att hitta de bästa däcken tar tid och kräver kunskap, medan att hitta det lägsta priset kräver ingen kunskap. Men att välja billiga däck kan vara både en dyr och farlig lösning.

Det är oftast en väldigt stor skillnad mellan billiga däck och dyra däck, en stor del av skillnaden kommer av att de dyrare däcken är gjorde med bättre råvaror och bättre däckkonstruktion. De som är av hög kvalitet har också genomgått en hel del tester för att uppnå de bästa möjliga egenskaperna. Testning kostar pengar eftersom det tar tid och däcken optimeras kontinuerligt. Sedan måste däcken testas i olika miljöer och olika väglag. De billigare däcken har oftast mycket mindre testning för att uppnå optimala egenskaper.

Däck av hög kvalitet som är gjorda av bättre egenskaper har bättre egenskaper vilket ger lägre rullmotstånd. Rullmotståndet spelar en viktig roll eftersom högt rullmotstånd leder till högre bränsleförbrukning och därmed högre CO2 utsläpp. Det bidrar också till högre slitage. Det högre slitaget gör också att däcken slits ut snabbare och ger därmed ökad förbrukning av däck som inte är i linje med ett miljövänligt synsätt.

Den totala kostnaden för däck när du väljer mellan billiga och däck av högre kvalitet är ibland svår att se, men när man tar i beaktan ökade bränslekostnader, högre däckslitage som leder till högre däckinköpskostnad och en lägre körsäkerhet, så borde valet mellan de olika däcken vara ett självklart val. Det kräver dock att du förstår vikten av ett korrekt däckval. Däck måste också väljas i rätt dimension, så när du letar efter 205/60/16 sommardäck, så är det den dimension du måste hitta och välja bland däck som har den dimensionen. Välj däck som har bra egenskaper som krävs av sommardäck. Sommardäck måste kunna hantera både torra och våta vägar med bra grepp och stabilitet. Bra sommardäck ska ha bra egenskaper att kunna undvika vattenplaning och ha mycket bra våtgrepp.

Däck måste bytas till nya däck när mönsterdjupet når 4 mm, vilket är när viktiga det är farligare att köra då risken för vattenplaning ökar och bromssträckan förlängs vilket kan leda till fler olyckor. Det är en av de viktigaste faktorerna att välja däck som ger dig den bästa prestandan i kombinationen med den bäste säkerheten, som kommer hålla längre än billiga däck och ger dig bättre bränsleekonomi. Det är bra att kolla däcktester som görs av olika oberoende källor, för att hitta de bästa sommardäcken som passar din bil och din körstil. Det är inte alltid lätt och det kan ta tid, men det lönar sig i längden.

För mer information angående sommardäck som är av hög kvalitet men till bra pris, besök: https://vianor.se/